Αναγνώστες

Αναζήτηση

4/6/10

Tο κίνημα Free Gaza

Τουρκικά κεφάλαια βοήθησαν σημαντικά το κίνημα Free Gaza

The New York Times

Από το 2007, μικρή ομάδα ακραίων ακτιβιστών προσπάθησε επανειλημμένα να μεταφέρει διά θαλάσσης εμπορεύματα στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ. Οταν, όμως, το κίνημα Free Gaza συνεργάστηκε με την κατά πολύ πλουσιότερη τουρκική οργάνωση IHH για να δημιουργήσει στολίσκο, η προσπάθεια έπαψε να αποτελεί απλή ενόχληση για το Ισραήλ, που θεώρησε ότι η καλά χρηματοδοτούμενη και επανδρωμένη οργάνωση αποτελεί σοβαρή απειλή.

Η αποτυχημένη επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος προσέφερε τώρα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στην τουρκική οργάνωση, που πέτυχε να εμφανίσει το Ισραήλ ως απειλή για φιλειρηνικούς διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Την Τρίτη, στα αρχηγεία της ΙΗΗ στην Κωνσταντινούπολη, το μέλος του Δ. Σ. Ομάρ Φαρούκ έλεγε: «Γίναμε διάσημοι. Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις ισραηλινές αρχές». Η οργάνωση δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μεγάλα σκάφη, ενώ το Ισραήλ την κατηγορεί για στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Στελέχη της ΙΗΗ υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότησή της γίνεται αποκλειστικά από δωρεές. Τα τρία σκάφη που αγόρασε η οργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του «Μαβί Μαρμαρά», της κόστισαν 1,8 εκατ. δολάρια, ενώ το φορτίο τους είχε αξία 10 εκατ. δολαρίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της οργάνωσης ότι μόνη της αποστολή είναι η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας, το ινστιτούτο-παρατηρητήριο Israel Project χαρακτηρίζει την οργάνωση ΙΗΗ άντρο «ριζοσπαστικής, ισλαμικής και αντιδυτικής ιδεολογίας». Το ινστιτούτο αποκαλύπτει επίσης ότι η ΙΗΗ διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς, μέσω παραρτήματός της στη Γάζα.

«Πρόκειται για ισλαμική ανθρωπιστική οργάνωση, που διακρίνεται για τον φονταμενταλισμό της και τους δεσμούς της με τη Χαμάς. Λένε ότι πραγματοποιούν ανθρωπιστικό έργο, αλλά κατηγορούνται για διακίνηση όπλων και άλλα, ενώ η ρητορική τους υπήρξε προκλητική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ και ενίοτε κατά των Εβραίων», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λιχάι, Χένρι Μπάρκεϊ.

Το κίνημα Free Gaza ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 και έχει τις ρίζες του στο Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η ιδρύτρια του κινήματος Γκρέτα Μπερλίν κατάγεται από το Λος Αντζελες. Υπήρξε παντρεμένη με Παλαιστίνιο για 14 χρόνια, αλλά και άλλα 14 χρόνια με Αμερικανό Εβραίο, ενώ η εμπειρία της αυτή την κάνει σήμερα να λέει: «Δικαιούμαι να είμαι αντισημίτης». Οταν, όμως, δεν αστειεύεται, η κ. Μπερλίν εξηγεί ότι οι Ισραηλινοί επικριτές της έχουν δίκιο, καθώς δεν αποδέχεται το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, αλλά και κανενός άλλου κράτους με διακριτά σύνορα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_03/06/2010_403230

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκία (το τουρκικό κράτος, πιο σωστά)πρωταθλήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!Τουλάχιστον η Γερμανία έχει ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έχει προκαλέσει!Παρακαλώ την "αρμάδα" να κάνει ένα περασματάκι από την Αμμόχωστο την επόμενη φορά!Ελπίζω ότι το Ισραήλ θα καταλάβει επιτέλους πως ο σφιχτός εναγκαλισμός του με την Τουρκία (που πολλές φορές,ηθελημένα ή μη πλήττει τα ελληνικά συμφέροντα)δεν είναι πανάκεια!Ελπίζω επίσης πως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, τη δικαιολογημένη υποστήριξή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων να πάψουν να την ταυτίζουν με το δικαίωμα ύπαρξης όλων των κρατών στην περιοχή.Αναμένω να παρέμβουν δυναμικά στις ηγεσίες των αντιμαχόμενων παλαιστινιακών φατριών που αλληλοσφάζονται και στις ηγεσίες των αραβικών χωρών που ουδόλως ενδιαφέρονται επί της ουσίας.Ας μη φοβούνται για τις περίφημες στενές ελληνο-αραβικές σχέσεις:πέραν από αρκετούς μπελάδες και πολλά καλά λόγια δεν έχουμε δει κάτι σοβαρό.Με την Τουρκία συντάσσονται ως μουσουλμανικές χώρες.Κι αν μέχρι τώρα οι φιλοδυτικές ηγεσίες τους συγκρατούσαν τις φανατισμένες μάζες,δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συνεχίζεται στο άπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.