Αναγνώστες

Αναζήτηση

24/1/10

Πάει στο επόμενο στάδιο ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα ;

24.1.10
Ζαν Κοέν.

Θυμάμαι ένα φίλο μου που πάντα έλεγε (δεν ξέρω αν θα το λέει και σήμερα) «οι Έλληνες είμαστε εραστές όχι τραμπούκοι» και είχε δίκιο τουλάχιστον μέχρι περίπου 10 χρόνια. Παρόλο που η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα, δεν είναι αυτό που ήταν 15-20 χρόνια πριν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι πρόσφατα ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα, που ανέκαθεν υπήρχε, δεν ήταν βίαιος. Μέχρι πέρσι περίπου ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα εκφραζόταν κυρίως με γραφίτη στους τοίχους και αντισημιτικά άρθρα, ως επί το πλείστον σε περιθωριακά φασιστικά και ακροδεξιά έντυπα και blogs. Eξαίρεση από τα ευρείας κυκλοφορίας έντυπα η «Αυριανή». Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν προσωπικές προσβλητικές εκφράσεις εναντίον Εβραίων, ( υπογράφων έχει υποστεί αρκετούς τέτοιους προσβλητικούς λεκτικούς χαρακτηρισμούς) αλλά μέχρι εκεί.

Η τελευταία φορά που υπήρξε βίαιη αντισημιτική ενέργεια στην Ελλάδα ήταν στους δύσκολους του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982 όταν μία αυτοσχέδια βόμβα τοποθετήθηκε στην είσοδο Εβραϊκής επιχείρησης. Η βόμβα εξουδετερώθηκε από την αστυνομία.

Επί πλέον οποιαδήποτε αντισημιτική εκδήλωση, ακόμα και επί Ανδρέα Παπανδρέου, καταδικαζόταν αμέσως από τις αρχές και τα θεσμικά όργανα του κράτους.

Όλα αυτά μέχρι περίπου τα μέσα του 2008. Συμβολικά θα έλεγα μέχρι την έναρξη της δίκης του Κ. Πλεύρη, όχι πως η δίκη έπαιξε ρόλο, ή τουλάχιστον όχι μεγάλο, απλώς διάλεξα αυτήν την χρονική στιγμή συμβολικά.

Ο Πλεύρης είχε μηνυθεί από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι και την Αντί-Ναζιστική πρωτοβουλία για το βιβλίο του «Εβραίοι: όλη η αλήθεια». Η κατηγορία ήταν πρόσκληση σε βία εναντίον των Εβραίων. Το εκ 1.400 σελίδων βιβλίο κάνει τον Χίτλερ να φαντάζει σαν πρόσκοπος και είμαι σίγουρος πως ο Γκέμπελς θα έσκαγε από το κακό του που δεν το έγραψε ο ίδιος.

Ενάμιση χρόνο και τρεις δίκες μετά ο Πλεύρης αθωώθηκε παμψηφεί στο πενταμελές εφετείο. Μάλιστα στην πρώτη δίκη ο Εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε το λιβελογράφημα «επιστημονική έρευνα» ενώ η πρόεδρος του ιδίου δικαστηρίου είπε σε μάρτυρα κατηγορίας: «Και δεν φτιάχνουμε καινούργιο Άουσβιτς»!!! Παρένθεση. Ελπίζω μετά από αυτά να μην εκπλήσσεστε που οι μάρτυρες κατηγορίας της δίκης βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι από τον Πλεύρη!!. Κλείνει η παρένθεση.

Φυσικά, και περιττό να πούμε ότι κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου. Ή σχεδόν κανείς. Γράφτηκαν δύο άρθρα.

Και ερχόμαστε στο σωτήριο έτος 2009, όπου υπήρχαν βίαια αντισημιτικά επεισόδια σε 9 πόλεις της Ελλάδα, από γραφίτη μέχρι βεβηλώσεις νεκροταφείων και μνημείων ολοκαυτώματος χωρίς καμία μα καμία επίσημη καταδίκη από πλευράς κυβέρνησης, κομμάτων, κλήρου ή ΜΜΕ. Μάλιστα σε τρεις από τις πόλεις που έγιναν οι βιαιότητες ήταν, σύμφωνα με τον Ναζιστικό όρο, Judenrein (ελεύθερη από εβραίους) δηλαδή δεν ζουν καν Εβραίοι εκεί.

Το νεκροταφείο των Ιωαννίνων βεβηλώθηκε μέσα στο 2009 4 φορές με την χειρότερη περίπτωση στις 3 Ιουνίου. Μνήματα καταστράφηκαν, το μνημείο του ολοκαυτώματος βεβηλώθηκε, συλήθηκαν τάφοι και ξεθάφτηκαν πτώματα, μεταξύ των οποίων και της μητέρας του προέδρου τη μικρής (50 άτομα) Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων και καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, Μωυσή Ελιασάφ.

Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα για να βρεθούν οι ένοχοι αλλά ακόμα και όταν βρέθηκε από αστυνομικούς μέσα στο νεκροταφείο με τα από βανδαλισμό ανώτερος αστυνομικός δεν έγινε τίποτα απολύτως, παρόλο που η εβραϊκή κοινότητας ζήτησε επανειλημμένα να ανακριθεί ο αστυνομικός.

Περιττό να πω πως κανένας επισήμως, νομάρχης, δήμαρχος, μητροπολίτης, στα Ιωάννινα δεν καταδίκασε τα γεγονότα για να μην πω για την επίσημη Ελληνική πολιτεία ή τα ΜΜΕ που τήρησαν σιγή ιχθύος.

Με την δικαιολογία της κριτικής στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας τον Ιανουάριο του 2009 ο αντισημιτισμός έφθασε τα όρια της τρέλας. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, κόμμα με 15 έδρες στη Βουλή των Ελλήνων, Γιώργος Καρατζαφέρης, έγραψε στη εβδομαδιαία εφημερίδα του, άρθρο με τον τίτλο «Είναι Εβρ(αί)ως Γνωστό» όπου μεταξύ άλλων αποκαλούσε εμάς τους Εβραίους θεοκτόνους «Λίγο δύσκολο με μια φυλή που ΣΤΑΥΡΩΣΕ τον Θεό την μοναδική φορά που κατέβηκε στη γη» και ότι οι Εβραίοι μυρίζουμε αίμα «ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι ποια ΕΥΡΕΩΣ γνωστό σε όλο τον ΚΟΣΜΟ ότι ο ΕΒΡΑΙΟΣ μυρίζει ΑΙΜΑ.»

Όταν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα να καταδικάσουν το άρθρο όλοι σφύριξαν αδιάφορα, τα δε ΜΜΕ με εξαίρεση των έγκριτο δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη στην Καθημερινή κανένα άλλο μέσο δεν αντέδρασε στο κατάπτυστο άρθρο.

Παράλληλα, η «προοδευτική αριστερά» που ξεπέρασε τα όρια της υπερβολής στην προσπάθεια της να καταδικάσει το Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου της Γάζας, όχι μόνο δεν αντέδρασε στις αντισημιτικές βιαιότητες αλλά δεν πήγε ούτε καν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος που γίνετε σε όλη την Ευρώπη στα τέλη Ιανουαρίου. Και μετά, αυτή η γελοία «προοδευτική παράταξη» θέλει να μας πείσει ότι δεν είναι αντισημιτική αλλά αντί ισραηλινή ή αντισιωνιστική αν προτιμάτε.

Τα ΜΜΕ βέβαια δεν πήγαν πίσω. Όταν υπό την δικαιολογία του πολέμου γινόταν το έλα να δεις από αντισημιτικές δηλώσεις και βασικά εκδηλώσεις κα δη βίαιες, τα ΜΜΕ το έπαιζαν κινέζοι που λέει και ο λαός μας. Ο πολύς Τζίμης Πανούσης (μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί καλλιτέχνης και προοδευτικός) είπε στην ραδιοφωνική του εκπομπή στο City 99,5 (ιδιοκτησίας Γιάννας Αγγελοπούλου) ότι δεν υπάρχει καλός Εβραίος, ότι είμαστε γουρούνια και ότι οι μέρες μας είναι μετρημένες. Και αυτά είναι από τα λιγότερα κακά που είπε.

Η «Αυριανή», που μας κατηγόρησε ότι οι Αμερικανό-Εβραίοι κλέβουνε τα λεφτά του κόσμου προκαλώντας οικονομική κρίση, έγραψε ότι συνωμοτούμε για να ξεκινήσουμε το 3ο παγκόσμιο πόλεμο.

Το κακό είναι πως η επίσημη εκκλησία όχι μόνο δεν καταδίκασε τα βίαια φαινόμενα κατά την διάρκεια του 2009 (ένας μητροπολίτης μάλιστα είπε «δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις» μετά από καταστροφή εβραϊκού χώρου) αλλά έριχνε και λάδι στη φωτιά δια στόματος Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και Θεσσαλονίκης ¨Άνθιμος.

Σεραφείμ: Οι Εβραίοι, μαζί με τους σατανιστές (γνωστοί και ως εωσφοροσιωνιστές), προσπαθούν να ομογενοποιήσουν την ανθρωπότητα και να επιβάλουν την πανθρησκεία του σκότους – τελευταίο τους κόλπο: η αποτέφρωση των νεκρών» και Το «σιωνιστικό τέρας με τα γαμψά νύχια» (!) προκαλεί την γενοκτονία των Παλαιστινίων,….. ενώ η ελληνική εβραϊκή κοινότητα στα πλαίσια του παγκόσμιου Ιουδαϊσμού έχει σκοπό την δημιουργία της Νέας Εποχής .»

Άνθιμος: «Οι εβραίοι τιμωρούνται διότι σκότωσαν τον Χριστό»

Το τελευταίο βίαιο επεισόδιο, 5 Ιανουαρίου φέτος, ήταν οι δύο φορές πυρπόληση της συναγωγής των Χανίων. Χάρη σε 2 αλβανούς και έναν παλαιστίνιο την πρώτη φορά η ζημιά ήταν μικρή. Περίπου 15 μέρες μετά της ξανάβαλαν φωτιά και αυτή τη φορά οι ζημιές ήταν εκτεταμένες και αναντικατάστατες διότι κάηκαν 300 cd και κασέτες με παραδοσιακή εβραϊκή μουσική.

Βέβαια την πρώτη φορά κανείς δεν καταδίκασε τον εμπρησμό. Την δεύτερη φορά ακούστηκαν κάποιες πολύ μετριοπαθείς καταδίκες από πλευράς πολιτείας, όχι κομμάτων, και αφού πρώτα η Ελλάδα έγινε βούκινο στο εξωτερικό. Ελληνό - Αμερικανικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων η AHEPA, American Hellenic Care και η Παγκρήτια Ένωση Αμερικής, στείλανε γράμματα διαμαρτυρίας στο πρωθυπουργό και τα ΜΜΕ.

Εκ των υστέρων, και πολύ μαλακά, ο υπουργός δικαιοσύνης και η υπουργός παιδείας καταδίκασαν τον εμπρησμό. (η υπουργός παιδείας δεν καταδέχτηκε καν να υπογράψει την καταδίκη που εξέδωσε) ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ψέλλισε κάτι κατόπιν ερωτήσεως για τους μετανάστες.

Ας είναι καλά ο Οικουμενικός Πατριάρχης που εξέδωσε, έστω και αργοπορημένα καταδίκη σε επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο του ΚΙΣ Μωυσή Κωσταντίνη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε προχθές ότι συνέλαβε 2 Βρετανούς (!) ένα Έλληνα και αναζητεί 2 Αμερικανούς (!) ενώ δεν ξέρει ακόμα αν πρόκειται για ακροδεξιούς.

Σύμφωνα με το πολύ σοβαρό και έγκριτο blog του “ABRAVANEL” http://abravanel.wordpress.com/ που ασχολείται με τα Ελληνό-Εβραϊκά: «Πολύ χειρότερα γεγονότα συνέβησαν αλλού στην Ευρώπη όπως στην Ολλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία – η Ελλάδα δεν υπήρξε μοναδική περίπτωση. Πουθενά όμως δεν υπήρξε μια τέτοια εκκωφαντική απουσία αντιδράσεων από την κοινωνία και από τον πολιτικό κόσμο.»

Αν νομίζεται ότι οι επίσημες καταδίκες δεν κάνουν και πολλά πλανάστε πλάνην οικτράν. Όπως έγραψε και η κυρία Άννα Φραγκουδάκη στα ΝΕΑ εχθές 23.1.09, «είμαστε ηθικοί αυτουργοί» διότι δεν μιλάμε όταν έχουμε αντισημιτικά φαινόμενα http://www.tanea.gr/default.asp?pid=96&ct=19&artid=4556845&nid=0. ή όπως είπε και ο Edmund Burke «Ότι χρειάζεται για το κακό να θριαμβεύσει είναι να μην κάνουν τίποτα οι ενάρετοι άνθρωποι».

Πολύ φοβάμαι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, της πλήρους αδιαφορίας πολιτείας, κομμάτων, εκκλησίας, ΜΜΕ και διανόησης, θα αρχίσουν σε λίγο επιθέσεις εναντίον Εβραίων, και τότε άντε να τα μαζέψεις.

Όσο δε θα χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση γενικότερα τόσο ποιο εύκολος στόχος θα γινόμαστε εμείς οι Εβραίοι.

Υ.Γ. Για τα αναλυτικά αντισημιτικά επεισόδια του 2009 επισκεφτείτε την παρακάτω σελίδα.

http://abravanel.wordpress.com/2009/09/27/antisemitic_violence_jan09/

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.