Σε αυτό το άρθρο ο γνωστός Έλληνας διεθνολόγος και στρατιωτικός αναλυτής Δόκτωρ Αθανάσιος Δρούγος μιλά για την 'Ελληνο - Ισραηλινή Στρατιωτική και Στρατηγική Συνεργασία και τις προοπτικές για το μέλλον.
Στις διεθνείς εξελίξεις και ενώ πλησιάζουμε την συμπλήρωση δεκαετίας μετά τα τραγικά γεγονότα της 9/11, είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οι Δυτικές χώρες και το Ισραήλ να δούνε τα πράγματα μέσα από μια νέα οπτική γωνία, γιατί οι απειλές εξακολουθούν να είναι ασύμμετρες και να ενδυναμώνονται καθημερινά. Η Δύση αντιμετωπίζει στην περιοχή προβλήματα και απειλές από την μαζική μετακίνηση των πληθυσμών, την δράση εξτρεμιστικών ομάδων, τον Ισλαμικό φονταμενταλισμό,.την διασπορά των Όπλων και υλικών Μαζικής Καταστροφής, τον πολλαπλασιασμό των βαλλιστικών πυραύλων, τις κλιματολογικές συνθήκες,ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν προσλάβει τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίας του κυβερνοχώρου. Για την αντιμετώπισή τους απαιτείται ενισχυμένη πολυμερής(πχ μέσω ΝΑΤΟ), αλλά και διμερής συνεργασία, γιατί τα”πεδία μάχης και οι απειλές” είναι μη-γραμμικού πεδίου και πολλές φορές αόρατες και ιδιότυπες.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι χώρες με τεράστια στρατηγική αξία στην Ανατολική Μεσόγειο .Και οι δυο είναι ενταγμένες στη Δύση και έχουν εκτός συνόρων τους υπολογίσιμες κοινότητες που συνδράμουν στις εθνικές θέσεις .Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αστάθεια στα βόρεια σύνορά της, ενώ η λαθρομετανάστευση και διάφορες άλλες ασύμμετρες απειλές προκαλούν “πονοκεφάλους” στον εθνικό σχεδιασμό. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις αποστολές του ΝΑΤΟ σε ΚΟΣΟΒΟ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΣΟΜΑΛΙΑ(για την πειρατεία) καθώς και στην επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR στη Μεσόγειο κατά της τρομοκρατίας(προληπτικά με αεροναυτικές δυνάμεις).
Το Ισραήλ έχει επί δεκαετίες δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, ενώ αντιμετωπίζει υπολογίσιμες απειλές που προέρχονται από το θεοκρατικό-”απολιθωμένο” καθεστώς του ΙΡΑΝ(αποτελεί υπαρξιακή απειλή), το οποίο διατηρεί παράνομο στρατιωτικών προδιαγραφών πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και εν εξελίξει πρωτοφανή πυραυλικά προγράμματα, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ασύμμετρες απειλές και προκλητικές ενέργειες από την ΧΑΜΑΣ(ΓΑΖΑ) ως και ακόμα περισσότερο (κατά τη προσωπική μου εκτίμηση) από την εξτρεμιστική Λιβανέζικη οργάνωση ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ , που ενεργεί και ως προωθημένη δύναμη για τα συμφέροντα της Τεχεράνης και της Δαμασκού. Το Ισραήλ στα πλαίσια του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με τη Συμμαχία με έμφαση στα μείζονα θέματα όπως εκείνα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της διασποράς των Όπλων Μαζικής Καταστροφής, την ανταλλαγή πληροφοριών, τις κοινές ναυτικές ασκήσεις(ΜARITIME INTERDICTION), αλλά και σε αντίστοιχες ανθρωπιστικές/ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ κλπ.
Ο υπογράφων εκτιμά ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία ενδιαφέροντος και επί χρόνια θεωρώ ότι θα πρέπει και σε διμερές επίπεδο να προσεγγίσουν ευρύτερα αλλά και εξειδικευμένα η μια την άλλη .Η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενισχυμένη και γεωγραφικά διευρυμένη δράση του τρομοκρατικού δικτύου της AL QAEDA, η προστασία των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας(SLOCs),η μετακίνηση ύποπτων φορτίων και ατόμων στην περιοχή,τα άλυτα προβλήματα του Κοσόβου , της FYROM, του Λιβάνου, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό,τα προγράμματα χημικών-βιολογικών όπλων της Συρίας,οι περαιτέρω δυνατότητες των βαλλιστικών πυραύλων διαφόρων χωρών(ΙΡΑΝ), οι ενεργειακές ανάγκες, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι επιπτώσεις από τις περιβαλλοντικές αλλαγές θα πρέπει να προσεγγιστούν και σε διμερή βάση, αφού οι δυο χώρες έχουν Δυτικό προσανατολισμό και ιδιαίτερα σημαντικές επιστημονικές και στρατιωτικές δυνατότητες.
Όσοι θεωρούν ότι οι δυο χώρες -για διαφόρους”περίεργους” και εκ του πονηρού λόγους-δεν μπορούν αν συνεργαστούν, είναι πολύ μακράν της πραγματικότητας .Την ίδια στιγμή η παγκοσμιοποίηση των πραγμάτων, των επικοινωνιών , των μεταφορών και του διαδικτύου ,προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ενδυνάμωση των επαφών σε πολλούς τομείς, καθώς επίσης και τη δυνατότητα για από κοινού ανοίγματα σε τρίτους. Οι δυο λαοί στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν πολλά συγκλίνοντα σημεία και μπορούν να συνδράμουν σε καινοτόμες επιλογές. Δεν θα επικεντρωθώ σε άλλους τομείς, αλλά θα σταθώ σε αυτούς της ΑΜΥΝΑΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΚΑΤΑΠΟΛΕΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που είναι ζωτικής σημασίας στην δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε. Θα παραθέσω μάλιστα σειρά προσωπικών προτάσεων, ενώ παράλληλα γνωρίζω ότι σημαντικά στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επιθυμούν την περαιτέρω συνεργασία με την Ισραηλινή πλευρά.
Στον τομέα της ΑΜΥΝΑΣ οι δυο χώρες θα μπορούσαν αν συνεργαστούν στα εξής:
*Κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στις σύγχρονες δια κλαδικές επιχειρήσεις .Αμοιβαίες επισκέψεις πλοίων σε λιμάνια(ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΑΪΦΑ) ως και πολεμικών μοιρών. Έμφαση σε θέματα συνεργασίας σε υποβρύχια-ταχέα σκάφη-υδρογραφικά-Ειδικές Δυνάμεις του Ναυτικού-Έρευνα/Διάσωση-Ανταλλαγή αξιωματικών(σπουδαστών) στις Σχολές Επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεργασία σε ζητήματα κυβερνοπολέμου.
*Συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα με έμφαση στην αντιπυραυλική άμυνα,στην διασυνοριακή ασφάλεια,στον ηλεκτρονικό πόλεμο,στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών,καθώς και στα θέματα εναέριας επιτήρησης-αναγνώρισης (όπου το Ισραήλ έχει τεράστια εμπειρία με την τεχνολογία και χρήση των DRONES/UAVs),
*Συνεργασία σε θέματα Στρατιωτικών Πληροφοριών/παρουσίας Ισραηλινών αξιωματικών στο Πολυεθνικό Σχολείο για τις Αποστολές Υποστήριξης της Ειρήνης(ΚΙΛΚΙΣ) .Επίσης το Ισραήλ(εφ όσον το επιθυμεί) θα μπορούσε (και εντός συνεργασιακού πλαισίου ΝΑΤΟ) να κάνει χρήση του NAMFI-ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ/ΧΑΝΙΑ.
*Συμμετοχή του Ισραήλ στις δραστηριότητες του NMIOTC/ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ/στα πλαίσια των πολύ διευρυμένων δραστηριοτήτων του Κέντρου(που έχει ΝΑΤΟΪΚΕΣ προεκτάσεις και σχέσεις) και επικεντρώνεται στα ζητήματα MARITIME INTERDICTION.
*Το Ισραήλ έχει ευρύτατες εμπειρίες και εξειδίκευση σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών(πυρκαγιές-σεισμοί/πρόσφατα στην ΑΪΤΗ-κλπ).Πέραν της συνεργασίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, πολλά θα μπορούσαν να γίνουν στο κρίσιμο τομέα της Στρατιωτικής Ιατρικής-Νοσηλευτικής.
*Η Ελλάδα από την πλευρά της θα μπορούσε να είναι πιο κινητική στην προώθηση των επαφών του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ(πχ με τα Στρατηγεία της Συμμαχίας, αλλά πιο πολύ με τα διάφορα CENTERS OF EXCELLENCE).
*Σύσταση υψηλόβαθμης διμερούς στρατιωτικής επιτροπής , η οποία θα συνέρχεται σε ετήσια βάση και θα ανανεώνει-επιβλέπει τη διμερή συνεργασία.
Στο Τομέα Ασφάλειας/αντιτρομοκρατίας οι δυο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα ανάλυσης τρομοκρατικών δικτύων και ομάδων, στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για ασύμμετρους εχθρούς, σε νέες τεχνολογίες για τις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις,στην από κοινού λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πυρηνικής-χημικής και βιολογικής τρομοκρατίας, καθώς και στη περαιτέρω υλοποίηση των όσων προβλέπουν το PROLIFERATION SECURITY INITIATIVE,ως και γνωστές και σημαντικής εμβέλειας αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ(όπως είναι η 1540).Τα Υπουργεία Εσωτερικών και οι αρμόδιες μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να θέσουν σειρά θεμάτων, επί των οποίων κατ αρχήν θα εξετάζονταν η διμερής συνεργασία.
Οι προοπτικές που υπάρχουν για μια καθολική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. Οι δυο χώρες μέσα σε ένα ομιχλώδες διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, έχουν τις δυνατότητες (χωρίς να μειώνουν ή εξασθενούν άλλους δεσμούς) να έρθουν πολύ κοντά .Τρέχουσες τάσεις στις διεθνείς σχέσεις, στον πόλεμο κατά του παγκόσμιου εξτρεμισμού,η ευρύτατη χρήση που γίνεται των θαλασσίων περιοχών,και η πολυποικιλία των κινδύνων και απειλών, απαιτούν ενισχυμένες συγκλίσεις των δυο χωρών. Ασφαλώς χρειάζεται πολιτική βούληση και διευρυμένο πνεύμα κατανόησης των σύγχρονων ζητημάτων, σε μια εποχή που αναμένονται καταλυτικές αλλαγές και μεταπτώσεις.
* Ο υπογράφων ασχολείται επί 20ετία με τα θέματα του ΝΑΤΟ-ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΦΡΙΚΗΣ. Είναι ο ιδιοκτήτης του SITE :www.drougos.gr
H παραπάνω προτάσεις του καταξιωμένου αναλυτή είναι πολύ τολμηρές και ενδιαφέρουσες, καθόσον με την αμυντική συνεργασία το Ισραήλ αποκτά βάθος στην αμυνά του έχοντας δυνατότητα να κινήσεων στον θαλάσιο και εναέριο χώρο της Μεσογείου πλήσίον της Κύπρου ακόμα και μέχρι νότια της Κρήτης. Αυτό έχει ήδη παιχτεί σε σενάρια διμερών αεροναυτικών ασκήσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι τι αντάλλαγμα θα έχει η Ελλάδα σε διμερές επίπεδο και το σπουδαιότερο, γεννάται το ερώτημα σε όλους μας, μήπως η ενέργειες αυτές πυροδοτήσουν την Ισλαμική τρομοκρατία και μέσα στη Ελληνική επικράτεια. Δεν έχω βεβαια θίξη το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό για όποια κυβέρνηση τολμήσει κάτι τέτοιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει κέρδος αλλά πρόβλημα.
Η προσέγγιση τελικά είναι δύσκολη, ακόμα και αν υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, λόγω των αντικειμενικών περιορισμών.